Nu börjar det hända saker!

Som du kanske sett här nedan så har vi nu nått det magiska antalet 400 anslutningsavtal! Det innebär att installationskostnaden blir 10.875:- (i stället för 12.500).

Du som är medlem men ännu inte har tecknat avtal har fortfarande möjlighet att
komma med, men snart är det för sent. Kontakta någon i styrelsen snarast!

Styrelsen hade igår ett första möte med projektledningen för det praktiska genomförandet av fiberinstallationen. Arbetet utförs av Telias underleverantör, Empower. Du har kanske också noterat deras bilar i området.

Vi fick bl a reda på följande:

*  Huvudkabeln från telestationen i Floda är framdragen till Blåbärsvägen och kommer att dras vidare genom området så snart man fått klartecken från kommunen.
Arbetet med huvudkabeln kommer att ske parallellt med installationen i byarna. Telestationen vid Lingonvägen används inte för fibern.
Varje hushåll som ansluts får ett eget fiberpar direkt ner till stationen i Floda

*  Empower har gjort stickprovskontroller för att undersöka om befintlig kanalisation
(de rör där kopparledningarna går idag) kan användas in till husen.
Deras bedömning är att situationen är “otroligt bra”, d v s att grävning in till enskilda fastigheter inte ska behövas i någon större omfattning (ca 20%).
Övrig grävning för nätet väntas bli begränsad till att man gör avgränsade gropar
och endast undantagsvis kommer man att behöva gräva någon ränna,

*  Empower kommer, med början denna vecka, att ringa till varje hushåll och boka ett besök för att förbereda installationen. Vi detta besök, som tar ca 1,5 timme deltar både en tekniker och någon från “grävsidan”. Man kommer att gå igenom vad installationen innebär, visa den utrustning som kommer att monteras, diskutera ev kabeldragning till TV-apparat(er) och undersöka om befintliga rör går att använda. Om så inte är fallet kommer man tillsammans med fastighetsägaren att planera lämpligaste sätt att få in fibern i huset.
Arbetet med dessa besök kommer att pågå vecka 34 – 37.

*  Man kommer att börja på Lingonvägen och successivt arbeta sig fram genom området. Avsikten är att i möjligaste mån göra en by klar innan man går vidare till nästa.
Själva fiberdragningen beräknas ta 2-3 dagar per by (2 installationslag arbetar parallellt). Efter detta dröjer det 1-2 veckor innan installationen inne i husen görs.
De första installationerna planeras till början av oktober.

*  Hela området beräknas vara klart till 15/12. En trevlig julklapp!

 

På årsmötet den 26/8 kl 19 i Floda Lada kommer representanter för både Telia och Empower att vara med och informera och svara på frågor,

Fortsättningsvis kommer vi att hålla en projektplan uppdaterad på hemsidan under
“Dokument – Tidplan“. Där kommer du att kunna följa hur arbetet framskrider och se
när det är dags för installation i din by.