Placering av utrustning

Fiberjack

Detta jack utgör ändpunkten på den fasta delen av fiberkabeln och placeras på insidan av huset där kabeln kommer in. Från detta jack dras en optisk kabel med en längd av upp till 5 m till medieomvandlaren. Man kan dock (oftast mot en extra kostnad) få en längre kabel.

Om den befintliga kanalisationen går att använda avgörs placeringen av var denna kommer in i huset. Annars kommer man överens med Empower om var fibern ska dras in.

Medieomvandlaren

Medieomvandlaren omvandlar den optiska signalen i fiberkabeln till elektriska signaler. Den optiska kabeln (patchkabeln) från fiberjacket ansluts hit och den har ett eller flera uttag, men det är bara det första som skall användas.

Medieomvandlaren behöver strömförsörjning och måste följaktligen placeras i närheten av ett eluttag.

Installation av medieomvandlaren görs av installatören och placeringen kommer man överens om vid projekteringsmötet.

Medieomvandlaren kan placeras var som helst i huset (inomhusklimat), men förutom den optiska kabeln som installatören kopplar in så bör man även tänka på kabeln som skall anslutas till routern och hur den skall dras.

Router – Telia Smart Gateway

Routern, eller Telia Smart Gateway som den ibland kallas, har flera funktioner. Den är en router med brandvägg för att ansluta till Internet, den är en trådlös accesspunkt (WiFi), den ser till att TV-kanalerna kommer in på det lokala nätverket och den omvandlar IP-telefonin (VoIP) till analoga signaler så att man kan ansluta sina analoga telefoner.

Medieomvandlaren och routern ansluter man till varandra med en nätverkskabel. En sådan finns med i förpackningen och om den inte räcker kan man köpa en längre kabel.

En nackdel med trådlösa anslutningar är att förbindelsen inte blir lika stabil om avståndet mellan enheterna är för långt. Är man osäker på om det funkar med trådlös TV frågar man Telia.

Routern i sig innehåller en trådlös accesspunkt för anslutning av nätverksutrustning.

Om man bara ansluter trådlösa enheter är den bästa placeringen ofta mitt i huset för att få bästa räckvidd. Behöver man ansluta utrustning med kabel är detta något man får väga in vid valet av bästa placering.

Handbok till routern kan du hämta här:
https://www.comhem.se/blob/43630/3/manual-technicolor-svensk-data.pdf
eller
https://www.comhem.se/blob/43628/4/manual-technicolor-engelsk-data.pdf

Routern fungerar också som basstation för trådlösa telefoner (DECT).
För detaljer, se handböckerna ovan.

TV-box

Den TV-box vi har fått (Arris VIP1113L) placerar man förstås helst i närheten av TVn eftersom den styrs med fjärrkontroll och kopplas till TVn med HDMI-kabel. I den medföljande anvisningen står det att IR-mottagaren (som tar emot signaler från fjärrkontrollen) är placerad på ovansida av fronten.

TV-boxen ansluts till routern, antingen direkt med en nätverkskabel eller trådlöst. Det finns en kort nätverkskabel med i paketet, men om den inte räcker man köpa en längre. Vill man använda trådlös anslutning finns mer information under Inkoppling av egen utrustning.

TVn ansluter man till TV-boxen med en HDMI-kabel (medföljer). Om man inte har en digital TV (platt-TV) med HDMI-ingång kan man koppla TV-boxen till TVn med en SCART-kabel. Denna finns dock inte med i leveransen, men vi har fått ett antal som Anders Kihlström kan dela ut efter överenskommelse per telefon.