Inkoppling av egen utrustning

PC, skrivare och annan nätverksutrustning

Nätverksutrustning såsom PC och skrivare ansluts till något av de gula uttagen på routern. Vill man ha hjälp med kabeldragning och eventuellt uttag kan man anlita hjälp (mer information kommer).

Trådlös anslutning görs via routern. SSID och nyckel står skrivet under routern och på en separat klisteretikett.

TV

En TV-box ansluts med nätverkskabel till ett av de gula uttagen på routern.

Om man inte vill eller kan dra kabel till TVn och hellre vill ha trådlöst kan man skaffa dig en uppsättning enheter som heter Technicolor TG234. Beställ hos Kundtjänst, Mina Sidor eller åk ner till Teliabutiken i Allum och hämta dem där. Finns även en handbok. Installera själv eller anlita någon. En enhet ska finnas vid routern och därefter en för varje TV (upp till 5 st). Är man osäker på om avståndet mellan sändare och mottagare är för stort eller att det finns risk att signalen blockeras och ger upphov till instabil överföring bör man rådgöra med Telia.

En annan lösning för att slippa kabeldragning är att utnyttja husets elnät för att få en förbindelse mellan router och tv-box. Enheter som löser detta finns på t ex Kjell & Co i Allum (kjell.com, sök på home plug), på MediaMarkt (sök på powerline) eller på Inet
(välj Nätverk – Nätverk via elnätet) och en uppsättning om 2 enheter kostar ca 400-600:-.
På denna sida hos Kjell & Co (halvvägs ner under rubriken “Homeplug-lösningar”) beskrivs tekniken.
http://www.kjell.com/fraga-kjell/hur-funkar-det/natverk/hemnatverk/lokalt-tradbundet-natverk#homeplug-standarder
F
ör bästa effekt måste pluggarna sitta direkt i vägguttaget och inte via grenkotakt eller sladd-dosa.
I tidningen PC för Alla finns ett test av sådana här pluggar:
http://pcforalla.idg.se/2.1054/1.587258

Analoga telefoner

En telefon, eller en basstation med flera trådlösa telefoner kopplas till det första gröna uttaget.

Jackslinga

Om man vill koppla in IP-telefonin i sin befintliga jackslinga så behöver man en mellanpropp som kan kvitteras ut hos Anders Kihlström (efter överenskommelse per telefon).

Mellanproppen ansluts till det första uttaget och den gröna kontakten (RJ11) ansluts till det första gröna uttaget på routern. Normalt ska man ej ansluta varken den svarta eller den grå kontakten.

Om man inte har möjlighet att koppla in det i det första jacket går det troligen att ordna ändå, men det är inget vi kan beskriva här.

Mellanproppen är speciellt gjord för att ansluta till denna router och det fungerar troligen inte med en vanlig mellanpropp.