När fibern kommer …

Allt fler börjar nu få sin fiber på plats och aktiverad.
Vad gör du då?

Vi har ställt samman lite tekniska anvisningar och länkar till sidor hos Telia
som vi tror kan vara av nytta för dej när mediaomvandlaren är fastskruvad
i väggen och den gula “online”-lampan lyser.

Detta finns samlat under en ny menypunkt “Installation“.
Sidorna kommer att uppdateras kontinuerligt den närmaste tiden
när vi upptäcker saker som kan ställa till problem eller kommer på
något som du borde känna till. Så håll utkik!

Sista chansen till billig fiber

Hittills har vi tecknat avtal med 409 fastighetsägare och 7 kvartersstugor
till det nu gällande priset, 10.875:-.
Fram t o m 30/11 finns fortfarande möjlighet att teckna sig för en fiberinstallation enligt nuvarande regler. Telia kan dock inte utlova någon leveranstid om du tecknar avtal
under tiden fram till siste november,

Fr o m 1/12 går det fortfarande att teckna avtal men priset ökar med 18.000:-
till totalt 28.875:-!

Angående flytt av telefoni från annan operatör

Du, som har fast telefoni över kopparnätet (dvs inte IP-telefoni) med en annan operatör än Telia och som vill flytta ditt abonnemang till Telias IP-telefoni via fibern,  kan redan nu förbereda detta  för att få en smidigare och snabbare övergång när fibern väl är på plats.

Ring i så fall Telias kundtjänst på 90200 och be att få abonnemanget flyttat från nuvarande operatör till ett Telia Bas-abonnemang. Det är viktigt att nämna är att det är ett tillfälligt abonnemang inför byte till Telia IP-telefoni över fiber och att det inte skall kosta något i engångsavgift eller annan månadskostnad (om man inte själv väljer något prisavtal).
En sådan flytt med nummerportering tar lite olika tid, men i genomsnitt runt 10 arbetsdagar.
 
När fibern är installerad och klar så behöver man kontakta Telia kundtjänst igen för att flytta abonnemanget från kopparn till fibern. Detta tar i genomsnitt 4 timmar.
 

Projektläget 14/10

Som framgår av gårdagens inlägg så har nu de första husen fått sin fiber installerad och driftsatt, dvs det går att börja surfa och titta på TV.

I stort sett alla förprojekteringsbesök är genomförda.
All stamfiber är blåst och på plats och 75-80% av fibern in till fastigheterna är också på plats. För kvarvarande hus pågår skarvning och blåsning av fibern.
Visst gräv-/plöjningsarbete kvarstår också på Åkerbärsvägen.

Den här veckan arbetar ett lag med installatonerna i hushållen men fr o m nästa vecka blir det tre lag som jobbar. Man räknar med att hela området ska vara klart i vecka 49.

Vi har träffat både Telia och Empower idag och bl a diskuterat vad var och en måste göra när fibern är på plats för att få allt att fungera.
Vi ska sammanställa detta inom kort och informera alla om hur allt går till.

Nu tänds fibern i Uddared!

Just idag har det slutliga steget påbörjats –
att dra in fibern i fastigheterna och “tända upp” den så att den går att använda.

En av de första att få sin installation är familjen Cernea/Peterson på Blåbärsvägen. Familjen flyttade in i början av året och Victor och Hanna bestämde redan före inflyttningen att de skulle ha fiber. Det var närmast en självklarhet för Victor, som själv arbetar i databranschen. De skrev avtal med Uddared Fiber i april, sedan medlemsmötet i början av månaden hade beslutat att acceptera Telias offert.

Delar av styrelsen för Uddared Fiber var på plats hemma hos familjen när fibern drogs upp till övervåningen och fiberjacket och mediaomvandlaren sattes på plats och en fiberkabel prydligt stiftades längs golvlisten för att förbinda de två.  Efter ca en timme var allt klart och den gula lampan på mediaomvandlaren tändes som ett tecken på att fibern var aktiv. Samma process kommer nu att upprepas hus för hus fram till mitten av december då allt beräknas vara klart.

Tidplan och projektstatus 9/10

Vi är nu 410 fastigheter med anslutningsavtal och därtill 7 bystugor som är under installation.
Installationen inomhus fortsätter från och med kommande vecka med ca 40 fastigheter i veckan. Blåbärsvägen är först ut, start den 13 oktober.
Allt går fortfarande enligt planen. En bild på projektläget finner du under fliken Dokument/Tidplan och projektstatus.

Angående betalning av fakturan med OCR-nummer

Nu fungerar betalningen av fakturan med användande av OCR-nummer
till Uddared Fiber Ekonomisk Förening.
Det var en miss hos banken, som gjorde att OCR-betalning inte fungerat.

Var vänlig notera att sista betalningsdag är 31/10

Du som redan lagt in betalningen med meddelande, men där pengarna ännu inte dragits, bör ta bort betalningen och lägga in den igen med OCR istället.
Annars finns risken att betalningen inte går igenom, då det inte längre är möjligt att betala via meddelande, nu när OCR fungerar.

Du som betalt med meddelande och där pengarna redan dragits, behöver inte göra något. Vi löser det, men vi får manuellt matcha faktura mot betalning.

Vi ber om ursäkt för detta och hoppas att det inte ställt till för mycket problem  😉